Woodstock Park Improvement Project

Virginia Beach Parks & Recreation has partnered with HRSD to deliver a groundbreaking project for a multi-use facility that serves our community's needs, regional infrastructure demands, and cost-sharing on park renovations that will save taxpayer dollars.

Project Overview


Virginia Beach Parks & Recreation (VBPR) is part of a strategic, mutually beneficial partnership with HRSD that is bringing exciting changes to Woodstock Park! This $32 million groundbreaking program will deliver a multi-use facility that serves both Virginia Beach's community needs and the region's infrastructure demands. By combining these facilities, HRSD can fulfill its regulatory commitments and VBPR is improving a popular recreational facility sooner for residents and community members.


​During this two-year project, HRSD and Virginia Beach Parks & Recreation will renovate Woodstock Park, including the pavilions, parking, park restroom, and playground as well as building a cutting-edge skate facility for all skill levels on top of a 5.2 million gallon offline wet weather storage tank. Building an underground tank in this area of Virginia Beach allows HRSD to safely hold excess wastewater and rain/groundwater in the system until elevated conditions in the sewer system subside. The partnership also allows VBPR to carry out significant park renovations simultaneously and share the costs with HRSD, ultimately saving taxpayer dollars.
 





 Skate Park Info

Woodstock Skate Park Design Plans

woodstock skate park final designFinal Design Details

Virginia Beach is home to beginner, intermediate, and professional level skateboarders and bike riders who are passionate about their sport.  The community's input was crucial in the development of this skate park, which began construction in September 2020.


As you enter from the parking lot into the main entrance, the skate park experience begins in the lower level of this 30,000-square foot skate park. This level features a well-rounded mix of transitional and street elements. The street course area contains features like custom ledges, rails, hips, wall rides, an A-frame ledge, and a long-curved transition wall catering to all skill levels and disciplines of riders. This area is highly visible and includes shade structures for viewing and resting, as well as native plantings.  You can also access the back area of this level and the upper-level street course using the connector sidewalk, without crossing the rideable area and interrupting the users. This area includes shaded viewing spots and features an intermediate to high-level rail, stair sets, a quarter pipe with extension, banks, and ledge runs from the top level down to the second level.  

ADA compliant access and stairs provide access to the upper level of the park. The upper level is wide open for warming up, flat skating, and performing technical tricks. This level features unique skateable art pieces, a bank to ledge, a china bank with hip, and varying flat ledge and flat rail setups. There is an additional entrance to this level and the snake run and bowl areas as you enter from the north side of the parking lot via sidewalk and stairs.

Combining public input and survey data, Team Pain designed a two-level bowl with a waterfall, five corners, and two hips. It is 5 1/2 to 6-feet tall in the shallow end and 9-feet tall in the deep end featuring tile and pool coping all the way around.  The snake run starts at the upper level and winds down the side of the park through a 4 to 5-foot elevation change featuring five different hips to hit, ending in a 6-foot deep bowl with extensions on both sides. Public input helped shape the snake run based on the flow and speed desires of local park users.

Final Design Renderings

September 2020

 Construction Progress

Skate Park Construction Progress

November 2020 - February 2021

Woodstock4 3Feb21.jpg




Dec. 2020 Construction Update from Team Pain

As skate park design-builders, Team Pain’s experienced staff are able to visualize enhancements during construction to optimize the overall riding experience, which is why we made an adjustment to the original curved bench feature located on top of the roof structure. 

The curved bench was specifically a flat ground element to be ridden in two directions, left or right only, with no way to directly approach the pyramid from the south side of the center island structure. Introducing the “boot” feature, which contains both street and transitional elements, not only allows opportunities for all riders to use this section, but also offers a way to turn around and directly hit the center island pyramid and ledge feature. 

The “boot” feature requires the user to “ollie or bunny hop” up before being able to ride the transition. This extra step is what makes this feature so versatile. It provides a space for beginners to learn to hop and carve transition while offering a challenging element for more experienced riders, allowing them to perform a trick before and after hitting the top edge of the transition. 

This also offers users three places to perform a trick while a typical quarter pipe or transition feature only offers one. Team Pain has had great success in introducing unconventional shapes and features into skate parks and believes that this feature not only offers more versatility but also creates a distinctive element for many marketing opportunities.

November 2020 (click images to view larger)










 Public Input & Design

Public Input and Design Process

From the information gathered during the skatepark design input meeting in November 2019, Team Pain developed four concept designs for the skatepark and a variety of bowl configurations. After a short presentation of these concepts by Tim Payne, attendees at the design review meeting held on February 18, 2020, were given plans of each concept and broken up into small groups to discuss and make suggestions. This allowed Tim and James Covington (another member of Team Pain) the opportunity to interact with each group and hear their feedback. After the breakout sessions, the group came back together, and Tim presented the insights that he and James had gathered from the group discussions. This feedback, along with what was gathered online, was used by Team Pain to create the final skate park design.

Woodstock Skate Park Design Concepts

WS Skate Park Concepts-page 1.jpg
WS Skate Park Concepts-page 2.jpg

Design Concept Review Meeting (Feb. 18, 2020)











 Photo Gallery

Week 1.jpg

Week 1

Week 2.jpg

Week 2

Week 3.jpg

Week 3

Week 4.jpg

Week 4

Week 5.jpg

Week 5

week 6.jpg

Week 6

Week 7.jpg

Week 7

Placing Concrete Slab.jpg

Placing Concrete Slab

Rebar and Formwork Installation.jpg

Rebar and Formwork Installation

Construction Progress 12.31.19.jpg


​​        
   
Woofstock park june.jpg woostock park june 2.jpg
2020-09-11_9-02-29.jpg
2020-09-11_9-03-20.jpg 2020-09-11_9-03-41.jpg
2020-09-11_9-04-06.jpg 2020-09-11_9-04-25.jpg

Contact Information